صنعت نفت به عنوان یکی از ستون های اقتصاد کشوربسیاری از کشورهای دنیا بوده و چالش های فراوانی به همراه دارد. در این میان، کارکنان صنعت نفت با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند که اغلب از چشم عموم پنهان میماند. در این مقاله به بررسی چالش های روانی و جسمی کارکنان صنعت نفت میپردازیم.
چالش های کارکنان صنعت نفت
دوری از خانواده
کارکنان این صنعت معمولا از خانواده دور هستند و دوری طولانی مدت بر روابط خانوادگی تاثیر منفی میگذارد.
با توجه به این که انسان برای رفاه و آرامش خانواده کار میکند. دوری برای کارکنان صنعت نفت میتواند سخت باشد. این افاراد معمولت برای طولانی مدت به مناطق دور سکوهای نفتی، گازی یا حفاری میروند. این فاصله موجب نبود فرد در لحظات مهم زندگی اعضا خانوادهاش میشود، این وضعیت فشار روانی بالایی را به همراه دارد.
دلتنگی نه تنها کارکنان بلکه خانواده را تحت تاثیر مقرار میدهد. پدری که برای مدت طولانی دور است ممکن است روابط عاطفی ضعیف تری با فرزندانش داشته باشد.
افسردگی
دوری از اجتماع، نزدیکان، عدم تعامل موثر بین اعضای خانواده و فشار کاری بالا همگی باعث بروز بیماری های روانی من جمله افسردگی میشود.
اضطراب
نگرانی در خصوص ایمنی، فشار کاری بالا و مسئولیت زیادی که به دوش کارکنان صنعت نفت است، منجر به استرس و اضطراب مزمن میگردد.
ساعت کاری طولانی
ساعت کاری طولانی و شیفت های نامنظم، تاثیرات مخربی بر سلامت جسمی و روانی کارکنان صنعت نفت دارد. کارکنان صنعت نفت معمولا به صورت شیفتی و هر شیفت 12 ساعت یا بیشتر مشغول به کار هستند..از عوارض کار طولانی خصوصا در شیفت شب میتوان به کاهش بینایی، پیری زود رس و… اشاره کرد.
فشار کاری منجر به خستگی مفرد و کاهش کارایی آنها میشود. کاهش تمرکز ناشی از کار طولانی، احتمال بروز خطا در انجام وظایف را افزایش میدهد چرا که کارکنان خسته ممکن است به اندازه کافی به دستورالعمل های ایمنی توجه نکنند.
برای کاهش این تاثیرات، لازم است اقدامات لازم برای افزایش رفاه کارکنان فراهم گردد.
بیماری های ناشی از مواد شیمیایی و نفتی
ترکیبات نفتی شامل هیدروکربن های چند حلقه هستند که همگی دارای خواص سمی و سرطانزا میباشند. تماس از طریق پوست یا استنشاق آن موجب بروز بیماری میگردد:
- بیماری های تنفسی
- بیماری های قلبی و عروقی
- مشکلات باروری
- اختلالات عصبی
- سرطان
خطرات و حوادث
کارکنان صنعت نفت همواره در معرض خطرات زیادی قرار دارند. سقوط تجهیزات، آتش سوزی و نشت خطرناک از جمله خطراتی هستند که با آن ها مواجه میشوند. رغایت ایمنی و استفاده از جاذب های نفتی و شیمیایی از اهمیت بالایی برخوردار است.
حقوق و مزایا ناکافی کارکنان صنعت نفت
بسیاری از کارکنان احساس میکنند حقوقشان نسبت به خطرات و سختی کاری که دارند، ناکافی است، زیرا مزایا خود را با کارکنان صنعت نفت در سایر نقاط جهان مقایسه میکنند. این موضوع باعث نارضایتی و کاهش انگیزه آن ها میشود.
افزایش ایمنی کارکنان صنعت نفت
استفاده از محصولات جاذب نفتی یکی از راهکار های افزایش ایمنی کارکنان این صنعت است. چهار مورد از جاذب های نفتی موردنیاز این صنعت:
- بوم جاذب نفتی
این بوم ها با محصور کردن نشت های نفتی، روغنی و شیمیایی مانع گسترش آن ها میگردد و از بروز حوادث تا حدی جلوگیری میکند. شرکت راهبرد بین الملل سبزسورا با کیفیت ترین انواع بوم جاذب را به بازار عرضه میکند.
- پد جاذب نفتی
پد ها محصولاتی با ضخامت کم و با قابلیت جذب 8 برابر وزن خود هستند. پد جاذب نفتی محصولی است که در کمترین زمان آلودگی های نفتی را جذب میکند کافی است آن را روی محل آلوده قرار دهید تا کار خود را آغاز نماید.
این پد ها با جذب نفت مانع سرخوردن کارکنان صنعت نفت و کاهش آلودگی های نفتی در محیط میشوند.
- بالشتک جاذب نفتی
بالشتک جاذب نفتی برای استاندارد سازی صنایع محتلف خصوصا صنعت نفت مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از ابزارهای اصلی برای کنترل نشتهای نفتی محسوب میشوند.
- گرانول
یک ماده متخلخل بوده که با جذب نفت و هیدروکربن ها باعث پاکسازی محل و کاهش خطرات احتمالی میشود. یکی از ویژگی های مهم گرانول جاذب و سایر محصولات جاذب نفتی جذب نفت و روغن و دفع آب است.
بهترین روش پاکسازی آلودگی های نفتی و روغنی
نتیجه
کارکنان صنعت نفت با چالش های روانی و جسمی متعددی مواجه اند که بر سلامت و کیفیت زندگی آن ها تاثیرات منفی به حای می گذارد. برای مقابله با این چالش ها نیاز به همکاری همه جانبه کارفرمایان، دولت و سازمان های مرتبط است. با اتخاذ اقدامات مناسب، میتوان شرای کارکنان صنعت نفت را بهبود بخشید.